Een onmisbare aanvulling op de gezondheidszorg vanuit de puskesmas of gezondheidspost
Wat ngo’s als eerste vragen, als je bij hen aan klopt voor financiële steun voor een project, is hoe de belanghebbenden of doelgroepen betrokken zijn bij de voorbereiding. Ook, hoe het project kan bijdragen om hun zelfredzaamheid te vergroten. Begrijpelijk, want je wil toch graag weten, of je geld ook werkelijk besteed wordt om de betrokken doelgroepen te helpen en of dat ook bijdraagt aan hun zelfredzaamheid.
Maar als de financiële steun bedoeld is voor een project aan de andere kant van de wereld, zoals op de Molukken, dan is het geven van garanties dat het geld goed besteed wordt niet altijd mogelijk. Dan w0rdt het een kwestie van vertrouwen. Vertrouwen in de aanvrager en de organisatie die het project ter plaatse gaat uitvoeren. Zo is het ook begonnen met onze steun aan Yayasan Maha Lesa Aboru (YMLA).
Drie jaar geleden was een groot deel van de inwoners van Aboru nog verstoken van medische zorg. Jarenlang was de puskesmas amper open. Wel konden ze nog terecht bij een gezondheidswerkster, maar van haar diensten werd ook amper gebruik gemaakt. Men had, of het geld niet om de kosten voor de consultatie en medicijnen te betalen, of men vond die te hoog.
YMLA had zich daarom eind 2023 begin 2024 ingezet om de puskesmas weer dagelijks open te krijgen. Ze deed dat door de stroomvoorziening te laten herstellen en afspraken te maken met het dorpsbestuur over de betaling van het stroomverbruik. Ook over de uitvoering van de medische zorg vanuit de puskesmas werden afspraken gemaakt.
Bij de heropening van de puskesmas eind februari 2024 hield YMLA een medische clinic. Ondanks dat een bezoek aan de clinic geen kosten verbonden zijn, waren er maar zo’n vijftig personen (voor een groot deel vrouwen) gekomen. Een verklaring voor de de lage opkomst kon YMLA niet zo direct geven. Wel bleek uit de gesprekken met aanwezigen en later ook met andere inwoners, dat er wel degelijk een behoefte is aan extra medische zorg. Daarom besloot YMLA om het aantal medische clinics op te schalen naar zes voor het hele jaar.
Omdat de men het zeer op prijs stelt als de dokter ook aanwezig is tijdens de medische clinic, kon YMLA over het gehele jaar maar vier medische clinics houden. Om naar Aboru te kunnen gaan moest de dokter namelijk eerst twee dagen (drie bij een tweedaagse clinic) verlof vragen en toestemming krijgen van de leiding van het ziekenhuis waar ze fulltime werkte. Dat was niet altijd mogelijk. Toch wil YMLA blijven vasthouden aan zes medische clinics per jaar, want de medische clinics voorzien in de behoefte aan extra medische zorg aan de inwoners. Het gestaag groeiende aantal bezoekers bij elk gehouden clinic en de waardering van de bezoekers bevestigen dat.
Door de aanwezigheid van de medische clinics hebben ook de arme en kwetsbare inwoners toegang tot medische zorg die ze nodig hebben. Daarom zijn ze een onmisbare aanvulling op de bestaande medische zorg dat verleend wordt vanuit de puskesmas.
Buro Pro-kumpulan
Eind vorig jaar heeft YMLA ook het vertrouwen van Wilde Ganzen als nieuwe donateur weten te winnen. Er ligt nu een samenwerkingscontract om dit jaar een gemeenschapsproject te realiseren. Informatie hierover vind je op de pagina Doneren. De ondersteuning van de medische clinics en daaraan gekoppelde gehandicapten- en ouderenzorg valt echter vanwege de aard van het project buiten de scope van het project. Dat is begrijpelijk maar tegelijk ook jammer, omdat een goed werkende gezondheidszorg een belangrijke randvoorwaarde is wil men met vanuit het oogpunt van empowerment de zelfstandigheid van de inwoners vergroten
Werken aan een gezondheidszorg dat voor iedereen toegankelijk is, vergt nu eenmaal veel aandacht, geduld, inspanning en tijd. Het is vooral de factor tijd en de soort inspanning wat het lastig maakt om de steun aan gezondheidszorg in Aboru zo te scopen, dat het voldoet aan de criteria die ngo’s vaak stellen als gaat zelfredzaamheid en zelfstandigheid. Maar goed er ligt nu een plan waarmee YMLA samen met de gemeenschap in Aboru gericht een begin kunnen maken om aan deze doelstellingen te werken.
Naast het steunen van het gemeenschapsproject zal Buro Pro-kumpulan zich ook inzetten om YMLA te helpen de zes medische clinics voor dit jaar te realiseren. Voor Buro Pro-kumpulan draagt de realisatie daarvan ook een steentje aan de realisatie van de tweede (SDG1) en tweede (SDG3.